fbpx

Hogyan válasszuk ki az ideális bontókalapácsot?

Munkagép adapterek kiválasztása sosem egyszerű feladat. Azonban ebben a cikkben megpróbálom röviden és érthető módon összefoglalni a fontosabb információkat.

Felhasználási területek

  1. Beton útalapok, vasbeton, épületszerkezetek, épületalapok bontása.
  2. Építkezéseknél, útépítésnél kőzet kitermelése, megbontása.
  3. Oszlopok, cölöpök bekalapálása
  4. Méreten felüli kőtömbök tömbök alakítása

Melyik márkát?

Csak olyan terméket, amely forgalmazója közvetlenül a kalapács gyártóval áll kapcsolatban, nem 4-5 viszonteladón keresztül ismeretlen gyártótól.
Ez a szervíz és garanciális szempontból a legjobb.

Manapság már nem igaz, hogy ami Kínai az csak is gagyi lenne, sőt!.. Kifejezetten vannak olyan gyártók, akik jó minőséget tudnak, rendkívül kedvező árral.
De sajnos megtalálható a gyenge minőség is a piacon, jellemzően ezeket valós gyártó nevének feltüntetése nélkül, munkagépekkel szokták értékesíteni.

Tehát visszatérve melyik márkát, számos jó termék elérhető a piacon, eltérő árakkal és sziper-szuper leírásokkal. Aki megfelel a fenti leírásnak, azok közül szinte bármelyik jó választás.

Számít a méret?

Ismerni kell a munkagép súlyát, hogy ne legyen alulméretezett a kalapács, de az sem jó, ha a gém végállásában a gép kibillen az egyensúlyi pontból.

A kalapács működéséhez szükséges olaj térfogatáram (liter/perc), határozza meg, hogy pontosan mekkora kalapácsot bír el a gép. Ezt az értéket a gép specifikációjából ki lehet olvasni. Ha kicsi az olajszállítás, az ütőérték nem megfelelő, vagy el sem indul a dugattyú, nagy értékek esetén, azonnali károsodás is lehetséges. Nagyon fontos, hogy a kihelyezett körön (tehát a gém végén lévő extra körön) átfolyó mennyiség a fontos érték. Ez sajnos sok esetben nem a katalógusban vagy nem a gép főkörében megadott mennyiség lesz.
A legjobb megoldás a mérés, ezzel minden kétséget kizárva, meg lehet állapítani, hogy a súlyban ideális kalapács fog-e működni a gépen.
A kalapácsok tól-ig vannak méretezve, tehát létezik gép, amire több méretű kalapács is felszerelhető, de nem célszerű eltérni az ideálistól.
Mivel egy gép az alapjárat és az padlógáz közti állásban más mennyiségű olajat szállít, ezért ezen belül gondolkodhatunk, de egy alapjáraton jól működő kalapácsot nagy gázon könnyedén tönkre lehet tenni – tehát nem túl helyes választás.

Az olajrendszer magas hőmérséklete károsíthatja a tömítéseket, ami áteresztéshez, ütőerő csökkenéshez vezethet. Az energiatároló, tartály meghibásodása esetén az olaj elfolyhat, a gáz elszivárog. Ezért beépített olajhűtő használathoz kötelező!!! 

Például 20t tömegű gépre ideális választás lehet 140mm tüskeátmérőjű kalapács.
0,8-1,8t tömegű Kubota vagy Bobcat gépre jó válaszás a 40mm-es tüskeátmérőjű 70kg-os kalapács.

Rossz bekötés, vagy rossz kör használata esetén a kalapács és a gép is károsodhat!!!

A gém végén lévő két csőből az egyiken érkező olaj a kalapácson keresztül a szűrőn át a hidraulika tartályba jut. Ez a visszatérő ág, ebben maximum 10 bar nyomás lehet, alacsonyabb érték ideális, amelyhez a tömlő átmérő növelésével javítható.

Szennyezett hidraulika olaj esetén a kalapács és a gép is károsodhat!!!

Tüske típusok

Lapos

Az ék típusú véső, vagy ékhegyű, lapos vésőszerszámnak a legjobb ütőereje. Leginkább vasbeton és kőzet törésére használják, széles körben alkalmazzák alapozási munkákban, földmunkákban, elsődleges kőfejtési és árokásási munkákban. Az ékhegy nagyon népszerű a Közel-Keleten.
Anyagok: vasbeton, kristályos kőzet, mészkő és homokkő.

Tompa

A tompa típusú szerszámot, vagy úgynevezett lapos rudat többnyire nehéz körülmények között használják. Az egyik gyakori használat a másodlagos törés a bányászat során. Úgy tervezték, hogy megroppantsa a kemény anyagokat.
Anyagok: Kristályos kőzet, beleértve pl gránitot.

Hegyes (ceruza)

Ez a legnépszerűbb vésőtípus. A legtöbb esetben a beszállítók ezt a típust kalapáccsal együtt küldik.
A legátfogóbb alkalmazásoknak köszönhetően jó választás az elsődleges törésre, árokásáskor, bontáskor és újrahasznosításkor.
Anyagok: mészkő, homokkő, meszes üledék és egyéb üledékes kőzet, aszfalt és beton.

Kúpos (nem használt)

Gyakori hibák

Garancia? Utána?

Szinte minden alkatrész van nálunk polcon, de ami nincs az is max 1-2 hét.
A kalapácsok ritkán hibásodnak meg. Jellemzően kopás, elhasználódás miatt javításra szorulhatnak.
Több év és sok munkaóra után.

A kopó alkatrészek nem kerülnek nagy összegekbe, akár egy teljes felújítás eredeti alkatrészekkel is csak töredéke egy új kalapács árának.
A saját kalapácsainkat javítjuk, más márkát nem tudunk elvállalni.

Fontos a rendszeres karbantartás!
Zsírozás legalább 2 munka óránként magas hőállóságú kenőzsírral!
Karbantartásól egy másik cikkünkben olvashatsz! Amelyhez kattints ide.

Miért mi?

Mi nem csak eladni majd lelépni szeretnénk.
Fő elvünk mindig picivel többet adni, problémákat gyorsan megoldani, visszajelzéseket kérni és támogatni.

Termékeink minősége ár és érték arányt tekintve magas. Használhatatlan gagyi terméket nem adunk, prémium fényesre polírozott festésű terméket sem nálunk kell keresned.
Ezek munkagépek itt az egyszerűséghasználhatóság és megtérülés a legfőbb szempont.

Garanciális probléma esetén igyekszünk pár napon belül megoldást nyújtani, ha kell akár egyből csereterméket biztosítani mivel tudjuk, hogy a munka nem állhat meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük